La residència de CACiS El Forn de la Calç acull anualment una selecció de projectes d’arts visuals, arts escèniques, performance, pensament, intervenció en el paisatge i recerca de nous llenguatges relacionats amb la sostenibilitat i la protecció del medi natural (no exclusivament artístics).

La residencia de CACiS presenta les condicions bàsiques per la recerca i l’estudi en plena natura, per què l’artista trobi les condicions d’espai, concentració i equipaments idònies. La singularitat de CACis permet ser un lloc on es puguin assajar i fer treballs que no siguin possibles en altres llocs. La filosofia del centre i el seu caràcter reivindicatiu fa que sigui una convocatòria on els projectes i autors/res que es presenten ja tinguin un perfil clarament diferent.

VIES D’ACCÉS

Convocatòria internacional

 

 

CACiS obre cada any una convocatòria internacional dirigida a creadors que vulguin allotjar-se a la seva residència per fer un treball de recerca durant l’any següent. La convocatòria de la beca de residència per a investigació s’obre en dos moments de l’any, primer semestre de l’any es presenta a l mes de desembre de l’any anterior, i per accedir a la residencia del segon semestre la convocatòria surt al mes de juny de l’any en curs. 

 

Aquesta convocatòria permet que creadors de tot el món desenvolupin el seu projecte durant un període de temps determinat

temps residint a CACiS que reuneix les comoditats i materials adients per poder realitzar els treballs seleccionats.

 

Les residències inclouen l’allotjament dels artistes (màxim 4) i espai de treball durant un mínim de 15 dies i un màxim de 45 dies. No inclouen ni el desplaçament ni les dietes, però cerca patrocinadors pels projectes. El Centre ajuda als artistes a fer els contactes necessaris amb la població local i els proveïdors de materials i serveis relacionats amb la seva recerca.

Accés fora de convocatòria

 

També existeix la possibilitat d’accedir a la residència sol·licitant un temps d’estada i treball, mitjançant el pagament de la mateixa.

 

Aquest procediment aquesta també sotmès a un procés de selecció de la trajectòria l’artista o col·lectiu que ho sol·licita i no està vinculat a un projecte d’investigació.

CONVOCATÒRIA 2024

PROGRAMA DE RESIDÈNCIE PER A L’ESTUDI, RECERCA I CREACIÓ D’ART I CIÈNCIA.

TANCADA

PROGRAMA DE RESIDÈNCIA PER A L’ESTUDI, RECERCA I CREACIÓ D’ART I CIÈNCIA.

ECOSISTEMES LÍQUIDS

En un moment de fragilitat ecològica i centrat en els reptes que planteja la crisi climàtica, la convocatòria de projectes de CACiS en 2024 s’obre per a artistes i investigadors preocupats per l’ecologia a través de formats experimentals d’intercanvi i creació de coneixement obert.

Durant el 2024 es realitzen diferents processos de debat des d’on investigar, aprofundir, comunicar i discutir nous acostaments a la pràctica artística a través de l’ecologia, les estètiques postnaturals, i les noves ètiques de creació.

La temàtica central de l’any és l’AIGUA.

En tots els seus estats, la seva absència, contaminació dels hidrants, fonts…..

ECOSISTEMES LÍQUIDS

Cada organisme, cada comunitat i cada ecosistema juga un paper important en la regulació dels cicles que mantenen viu el planeta.

Aquesta convocatòria presenta un va espaiar permeable i fluid on diferents processos creatius puguin coexistir durant els períodes de recerca.

D’aquesta manera les tres modalitats estan obertes a relacionar-se, afavorint el desenvolupament de projectes combinats i complexos.

El resultat planteja un estudi, treball o proposta híbrida, un ecosistema líquid.

El programa de residència també afavoreix generar vincles amb agents del teixit local i institucions públiques afins. Durant l’any el Centre organitza activitats obertes per al públic general amb la finalitat de visibilitzar i compartir amb la ciutadania les creacions i recerques dels residents.

El jurat reunit en data 1 de març ha resolt que les artistes seleccionades són les següents:

Modalitat A ART, CIÈNCIA I ARQUITECTURA

Ester Fabregat: “Atmospheric Filter”

Pantea Armanfar: Investigació artistica Humedals

Modalitat B COS I ARTS VIVAS

Mar Serinyà: QUAN LES AIGÜES PARLEN…

Angels Ciscar: Inter Relatio. 

Modalitat C BIODIVERSITAT EDUCATIVA

Miriam Martínez Guirao: Infusionando el territorio en el rocío

Camilo Mutis Canal/Paula Vicente: Fer aigües

RESOLUCIÓ DE LA CONVOCATÒRIA ECOSISTEMES LÍQUIDS

Des de CACiS, Centre d’Art Contemporani i Sostenibilitat El Forn de la calç, comuniquem els resultats de la convocatòria 2024 del Programa de residències per a l’estudi, recerca i creació d’art i ciència. Ecosistemes líquids.

El jurat, ha valorat un total de 30 propostes. Membres del jurat:

Freya Day, artista visual i comissària de “Cultura Verda”. “Cultura verda” aplega diferents disciplines artístiques i artistes, amb la temàtica del medi ambient i la natura com a objecte artístic, i com a mitjà de denúncia social vers la degradació de la terra.

Jaume Amigó, Artista visual, principalment pintor amb múltiples treballs l’escultura, la ceràmica, el gravat, vinculat a la natura i les seves transformacions. Dirigeix conjuntament amb Olga Tragant el festival Natures, on des de la seva residència-tallers a l’Alzina de l’Aguda (la Noguera) promouen l’art i la creació contemporània en l’entorn rural.

Joan Vendrell, director científic de CACiS, Enginyer, auditor de sistemes de gestió.

Roser Oduber, artista i gestora cultural, és directora del Centre d’Art Contemporani i Sostenibilitat (CACiS) i presideix l’Associació d’Artistes Visuals de la Catalunya Central. Directora artística del Festival Jardins DE LLUM de Manresa, des de 2015, i del festival de LandArt de Manresa *Microscopies, té obres en les millors col·leccions d’art contemporani nacional i internacional. Premi Bages de Cultura.

El jurat reunit en data 1 de març ha resolt que les artistes seleccionades són les següents:

Modalitat A ART, CIÈNCIA I ARQUITECTURA

Ester Fabregat: “Atmospheric Filter”

Pantea Armanfar: Investigació artistica Humedals

Modalitat B COS I ARTS VIVAS

Mar Serinyà: QUAN LES AIGÜES PARLEN…

Angels Ciscar: Inter Relatio. 

Modalitat C BIODIVERSITAT EDUCATIVA

Miriam Martínez Guirao: Infusionando el territorio en el rocío

Camilo Mutis Canal/Paula Vicente: Fer aigües

SELECCIONATS ANY 2024

ARXIU D’ARTISTES

Col·lecció CACiS / Residència 2010 / Residència 2015

Col·lecció CACiS / Residència 2012 / Residència 2015

Col·lecció exterior - arxiu / Residència 2010 / Residència 2012 / Residència 2015

Col·lecció CACiS / Efímera 2017 / Residència 2011