Microscopies presenta un itinerari amb intervencions artístiques per­manents i /o efímeres, al llarg d’un recorregut determinat.

L’eix central del projecte és la creació d’obres d’art per artistes i /o arquitectes en llocs escollits, recollint les ex­periències del Land Art,  de l’art públic i d’altres compor­taments heterogenis que han utilitzat la naturalesa com a pretext per a la creació artística.

Proposta d’un itinerari cultural que permeti descobrir els entorns singulars de l’Anella Verda través de l’art.

 

Una de les millors maneres de conèixer l’Anella Verda de Manresa és a través dels seus itineraris.

Són recorreguts pensats per conèixer els seus espais re­presentatius, tot gaudint dels seus valors patrimonials, naturals i culturals.

MICROSCOPIES

Itinerari de Land Art de l’Anella Verda

Els antecedents

 

 

El Centre d’Art Contemporani El Forn de la Calç (CACiS), durant més de 8 anys, ha organitzat el Festiva l“Efímera” una passejada diürna amb diverses instal·lacions ar­tísques efímeres i respectuoses amb l’entorn, al terme de Calders. Durant tot aquest temps, hem apostat per aquesta expressió artística propera al Land Art, on els artistes convidats han treballat amb materials d’un lloc concret o de les proximitats, fent intervencions que els processos naturals i el pas del temps acabaran esborrant.

El caràcter efímer d’aquestes obres conviden l’espectador a reflexionar sobre la relació entre els humans i la natura, i a canviar la seva mirada sobre el paisatge.

 

A l’any 2020, ha volgut donar un pas més, posar de mani­fest el valor ambiental dels paratges naturals de l’Anella Verda i fer propostes més permanents, cercant una mira­da del paisatge compartit, on obres permanents ajudin a la reflexió i a l’admiració dels llocs escollits.

 

Sota el nom de “Microscopies”, CACiS presenta un itine­rari cultural que permeti descobrir els entorns singulars de l’Anella Verda a través de l’art.

Any rere any, edició rere edició, es construirà un itinera­ri alternatiu, cultural i artístic, que connectarà les obres guanyadores en les successives edicions.

 

El públic podrà gaudir de diferents itineraris al llarg dels anys, que per una part seran efímers i canviants de ma­nera temporal, però al mateix temps, podrà fruir d’un itinerari cultural i artístic permanent, que anirà augmen­tant el seu recorregut a cada edició.

 

Aquesta doble idea ens permetrà, no només donar a conèixer parts de l’Anella Verda, sinó esdevenir també coneixedors del perímetre periurbà o de transició, creant un perímetre cultural nou al voltant de la ciutat.

Segona Edició  2021

L’emplaçament de la primera edició de la mostra  Microscopies, es va fer a al Parc del Secà, un indret amb una privilegiada ubicació geogràfica, amb magnífiques vistes, amb Montserrat de fons. Durant els recorreguts, el públic va gaudir  del paisatge de l’entorn des d’una situació elevada, tenir vistes de les instal·lacions del Parc ambiental de Bufalvent, i caminar entre conreus de secà barraques de vinya, canals de  pedra per recollir les aigües, tines d’aigua, o veure restes geològiques.

Aquesta segona edició hem triat un punt emblemàtic de l’Anella verda , un entorn rural d’alt valor paisatgístic, camí de Rajadell i amb vistes magnífiques sobre una bona part del pla de Bages i les muntanyes de Montserrat, amb singulars elements arquitectònics,  construccions modernistes propietat de l’antiga burgesia industrial, entre les quals s’hi compta la recuperada Torre Lluvià, una joia del patrimoni cultural de Manresa i obra de l’arquitecte manresà Ignasi Oms i Pons.

Els artistes participants creen durant una setmana obres in situ amb materials naturals.

Les obres són visitables fins que la mateixa natura, amb el pas del temps, les esborri. A més de les obres efímeres, any rere any, edició rere edició, anem construint  un itinera­ri alternatiu,  amb escultures  permanents que senyalen l’Anella Verda  cultural i artística, connectant les obres en les successives edicions.

 

A la primera edició l’artista Tom Carr en va deixar la seva escultura “Vertex”  en un punt alt del Part del Secà, aquest any l’escultora Àngels Freixanet  ens presenta  a prop de la Torre Lluvià la seva obra “Somnis Arrelats”, escultura de tres peces  de ferro reciclat i tractat d’uns  6 metres d’alçada .

El recorregut  circular comença i acaba en el primer element modernista, la Torre Lluvià.

Organitza
  • Ajuntament de Manresa
  • Cacis el Forn de la calç
  • Anella Verda
Amb el suport de
  • Generalitat de Catalunya
Col·laboren
  • Parc del Secà
  • Meandre
  • Geoparc Mundial Unesco de la Catalunya Central
  • Consorci del Bages per a la Gestió de Residus

Artistes participants