Sota el nom de DuEts, CACiS presenta un programa que posa el focus en la col·laboració com a base i metodologia clau per al desenvolupament de projectes de cocreació artística comunitària.

Una programació expositiva que es basa en la relació entre professionals, agents de proximitat i entitats units per desenvolupar un projecte expositiu comú. Una proposta expositiva de col·laboració per al desenvolupament d’un projecte artístic inclusiu i comunitari.

Cada exposició reuneix a dos components diferents; per un costat artistes, creadors i creadores de diferents disciplines amb trajectòria professional i per l’altre artistes emergents,  entitats, agents culturals, centres educatius d’Artés.

 

DuEts

 Projecte de cultura comunitària i transformació social

Projecte DUETS

Autors : CACIS ( Centre d’Art Contemporani i Sostenibilitat El Forn de la Calç)

Organitza : CACiS

Amb el suport de : Ajuntament, Biblioteca d’Artés i la Generalitat de Catalunya

Lloc  de les activitats :  Espai Cal Sitges d’Artés

Temàtica de l’any 2023 “IDENTITATS”

Primera Fase    2021-22

Primera fase d’estudi pràctic

Durant el període 2021 i 2022 CACiS amb l’Ajuntament i la Biblioteca d’Artés va programar diferents exposicions per conèixer el teixit cultural i la resposta de la població a les propostes d’artistes i temàtiques seleccionades.
El resultat ha esdevingut un bon assaig i anàlisi per l’elaboració d’un marc d’acció comunitària, un marc conceptual per delimitar el camp de treball de les arts comunitàries especifiques del lloc d’estudi i que ens fa situar la comunitat com a subjecte i agent principal de l’acció.

Experiència expositiva 2021/ 22 

Tasques realitzades duran  la temporada 21-22:

Disseny

Disseny del programa expositiu (una part teòrica feta al 2021 i la seva execució majoritàriament aquest any fins al mes d’agost)

Disseny activitats educative

Objectius 

  • Revertir les dinàmiques de la sala: Actualment l’Espai expositiu de Cal Sitges ha iniciat la primera fase de canvi d’hàbits.

Fase de inici amb un programa de qualitat constant que s’ha de consolidar al llarg dels mesos.

  • Arribar als centres educatius:Durant el curs escolar hem obert contactes amb les escoles d’Artés.  L’escola Vedruna ha estat la més receptiva i espera les noves propostes pel curs 21-22. Els alumnes de l’escola van participar amb l’artista Eudald Alabau de l’activitat de gel davant de la biblioteca.

Durant els curs alumnes ha visitat i gaudit de les diferents exposicions.

Obrir relacions amb els artistes locals: S’han obert converses amb diferents artistes d’Artés i hem donat suport a la creació del nou col·lectiu i entitat “Artèria”. Treballar amb el teixit cultural de la ciutat fa possible fer un programa expositiu més inclusiu.

Programa expositiu 21/22

“NOSTÀLGIA” ALOAYE NORRIS ADORO 10 / 04 – 30 / 04 – 2021

“COS GEOLÒGIC” CLARA PAYAS 09 / 07 al – 8 / 8 de 2021

“Foc i fum [solitud i renaixença]” MARINA BERDALET ANDRÉS 01 / 30 / 9 de 2021

“EL NAIXEMENT DEL SILENCI” ARNAU FARRE 05 / 11 – 06 / 12 de desembre de 2021

“Més enllà dels colors” ORIOL ROJO i SOLER 16 / 12 – 09 / 01 del 2022

“SAPRÒFITS. DIÀLEGS AMB EL BOSC”  EUDALD ALABAU 13 / 01 – 04 / 03 del 2022

“Art de Bosc” MARTÍ BOADA 22 / 04 – 03 / 05  de 2022

“Estampes dels marges” ALÈXIA  LLEONART 07 / 05 – 08 / 06  de 2022

Segona Fase    2023

DuEts

El resultat de la primera fase ha afavorit la formació d’una estructura del programa que hem volgut anomenar DuEts.

Preparació del DuEts  2023

27 / 10 de 2022 / Reunió amb l’Ajuntament i la Biblioteca d’Artes al Centre d’Art Contemporani i Sostenibilitat  El Forn de la Calç per establir les condicions relacionals i les bases estratègiques comuns.

  • CACiS organitzarà i portarà la direcció del programa d’art comunitari.
  • Període anual amb tres exposicions de dos mesos.
  • Amb tres col·lectius i entitats :

Artèria / col·lectiu d’artistes locals / gener / febrer

Centres educatius / maig / juny

Gent Gran (l’Espai) / octubre / novembre / Verema

S’estableix reunions periòdiques amb l’Ajuntament i Biblioteca d’Artés cada  dos mesos.

 

 

Berni Puig + Col·lectiu Artèria

Dinàmica del programa 2023

Partirem de la premissa que el concepte d’art comunitari subratlla la dimensió social d’aquesta pràctica però, també, implica un cert avanç cap a la democràcia cultural ja que dona legitimitat a la producció cultural entesa com a dimensió pròpia de la vida social en sentit ampli, com un dret humà i, fins i tot, com un indicador de qualitat de vida.

Presentació de DuEts

CACiS presenta a cada entitat, col·lectiu o centre educatiu el seu programa obrint un diàleg posterior per establir un marc específic de treball.

La temàtica  escollida conjuntament, aquest any 2023 és “Identitats”

Artèria treballarà “Arrels” sota una mirada identitaria.

El treball comunitari s’inicia durant l’any 2022 i conclou en format expositiu durant els mesos de gener i febrer del 2023. A l’espai expositiu de Cal Sitges.

Amb l’artista convidat o convidada s’inicia un treball conjunt per la realització d’una obra urbana al municipi que recollirà les diferents propostes i inspiracions del grup. El treball final es farà durant la primavera del 2023 en un lloc acordat amb l’Ajuntament d’Artés.

 Berni Puig / Artista  urbà + Col·lectiu Artèria

El treball comunitari s’inicia durant el mesos de desembre i conclou amb l’exposició durant el mes de gener fins a març.

https://www.bernipuig.com/

Berni Puig és artista visual. En les seves obres utilitza les geometries i els colors primaris per crear composicions que busquen el límit entre la figuració i l’abstracció, amb l’objectiu que sigui l’espectador qui acabi l’obra a partir de la imaginació, el joc o la interacció amb la peça artística.

Format com a il·lustrador a l’Escola Massana de Barcelona (Catalunya) i gravador al Centro Internacional de la Estampa Contemporània de Betanzos (Galícia), des del 2017 resideix al centre cultural i artístic Konvent de Cal Rosal. (Barcelona).

Roser Oduber + Centre Educatius d'Artès

Roser Oduber + Centres Educatius d’Artés 

Durant els segon trimestre i s’exposarà els mesos de maig i juny

Roser Oduber Muntañola, artista i gestora cultural, és directora del Centre d’Art Contemporani i Sostenibilitat (CACiS) El Forn de la Calç, de Calders i presideix l’Associació d’Artistes Visuals de la Catalunya Central. Directora artística del Festival Jardins de Llum de Manresa, des del 2015, i darrerament del nou festival de Land art de l’Anella Verda de Manresa Microscopies, té obres en les millors col·leccions d’art contemporani nacional i internacional, i ha fet exposicions individuals en centres com l’espai Volart de la Fundació Vila Casas de Barcelona i també al Centre Cultural Casino de Manresa. Col·laboradora de projectes educatius com Arts, Mestres i Creació, organitzat amb el centre de recursos Pedagògics del Bages Moianes, la Fundació Universitària U-Manresa, la TAV-CC i el CACiS, compagina el seu treball artístic amb la gestió cultural i des de fa més de deu anys, organitza i gestiona exposicions en diferents espais de cultura. Aquest darrer any 2021 ha rebut el Premi Bages de Cultura pel seu activisme i impuls en la promoció de les arts visuals,  la seva voluntat de fer arribar al màxim de gent possible projectes artístics construïts amb perspectiva de gènere i respecte per l’entorn.

Identitats treball comunitari

Inici de treball durant el segon trimestre del curs 22-23 i conclou durant els mesos de maig / juny en format expositiu els treballs realitzats pels alumnes dels cicles i centres participants.

Antecedents:

2014  L’Escola Pau Casal de Sant Joan Despí van treballs a partir d’un obra de l’artista a partir d’una visita al Museu de Can Framis de la Fundació Vila Casas de Barcelona.

2018 L’escola La Flama de Sant Fruitós de Bages  en un projecte de descoberta de l’art contemporani que cada any porta a terme al centre amb els alumnes. Aquest treball es va poder veure a Manresa a l’espai expositiu del Cercle Artístic de Manresa.

Durant mesos , a partir del quadre Jocs de caps/1+2 (2014), de la sèrie D-Ments de Roser Oduber , els infants de 3r i 5è de primària del col·legi de Sant Fruitós van fer un treball creatiu.

Https://www.museoartecontemporaneo.es/exposicion/d-ments

https://issuu.com/roserodubermuntanola/docs/roser_oduber_d_ments_1__1_

Marta Ripollés Artista visual, vídeo artista + Col·lectiu de la Gent Gran

Tècnica especialista en Comunicació, Imatge i So,  realitzadora audiovisual per compte propi. Amb la participació en diversos projectes audiovisuals, fotogràfics i de disseny gràfic de caire artístic, divulgatiu, empresarial i social.

E2S Creativa. Realització de vídeos, producció audiovisual, fotografia, wordpress, xarxes socials. (2015-2017)

Televisió de Manresa. Cap del departament de Realització i Tècnic. Realització d’un informatiu diari, i un magazine i una entrevista setmanals. Control de la continuïtat. Edició d’autopromos i publicitat. (2001 – 2014)

Barcelona Televisió. Manteniment tècnic. (2001)

Darrers treballs:

https://youtu.be/4lrjNbqzgUw

https://youtu.be/_f9LIHMSw4s

Documents