Vicente Puiggròs, Paula

Residència 2023
Data
Categoria
Residència, residència 2023

Seleccionada per realitzar la residencia del primer semestre del 2023 amb el projecte Tangere

Tangere és un projecte d’experimentació i recerca que busca apropiar-se de la tecnociència per obrir nous imaginaris multi espècies; establir noves relaciones entre la tecnologia i formes de vida, humanes i més que humanes. Utilitzar metodologies de temporalitats més expandides que han quedat arraconades darrera les lògiques capitalistes. Recuperar la curiositat, l’interès, la prova i error, la intuïció.

Tangere sorgeix de la necessitat de problematitzar la idea del Tacte com a acte innocent i conscient entre individus per tal de donar espai a tot el que quedar bloquejat per aquesta definició i les lògiques de la representació. Apropar-nos a l’entorn i els múltiples ecosistemes que el conformen des d’una perspectiva descentrada: quin tipus de relacions podem establir en mons més que humans des d’una narrativa més ample del tocar?

Una nova narrativa de tocar comportaria un pensament molt més ampli, que no te en compte només la pròpia persona sinó també tot l’entorn i els cossos que el conformen. Una narrativa on el teu cos no acaba amb la pell, sinó que traspassa i continua en l’altre en una xarxa multiespècies.

Com a cossos d’aigua, som conductores. Tot cos té una càrrega pròpia que afecta i és afectada pels altres cossos, així com també per l’humitat, l’energia i altres processos presents en l’ambient. Així doncs, de quines maneres estem afectant el nostre entorn sense ser-ne conscients només perquè el nostre cos no ho percep? I de quina manera hem ensenyat el nostre cos a percebre? ¿Quines polítiques s’amaguen darrera la invisibilitat? Es proposa doncs, una recerca d’allò invisible. Seguir els rastres d’aquestes connexions i contactes continues, amagades darrera un foco productivista i el Dogma de la visió, cap a un territori desconegut. Obrir noves preguntes i relacions de simbiosis entre diferents especies i una tecnologia lenta per crear un imaginari que ens convidi a especular conjuntament noves maneres de tocar-nos i relacionar-nos amb la resta de vides que ens envolten.

Aproximar-nos i repensar el Tacte des d’allò físic i metafòric, a partir de l’observació i l’escolta.

Dossier de Paula Vicente