Microscopies 2021

Microscopies 2021

Data
Categoria
Microscopies, Microscopies 21

Itinerari d’art de l’Anella Verda

La mostra de Land Art Microscopies ens ofereix la possibilitat d’obrir una nova mirada cap als espais naturals de l’Anella Verda, un conjunt d’espais lliures al voltant de la ciutat que cal conèixer, protegir, connectar i potenciar pels seus valors socials, ambientals, paisatgístics i productius agraris.

L’Anella verda no és un espai homogeni. Les característiques morfològiques i naturals de certes zones, les casuístiques històriques de la mà de l’home, i la repercussió de l’ús social dels espais naturals permeten identificar zones singulars amb personalitat pròpia i característiques diferents entre elles.

El potencial d’aquesta mostra Microscopies rau també en la possibilitat de recórrer els espais naturals que conformen l’Anella Verda. A través de caminar en podem conèixer els llocs representatius, tot gaudint dels seus valors patrimonials, naturals i culturals.

El públic podrà gaudir de diferents itineraris al llarg dels anys, que per una part seran efímers i canviants de manera temporal, però al mateix temps, podrà fruir d’un itinerari cultural i artístic permanent, que anirà augmentant el seu recorregut a cada edició.

Aquesta doble idea ens permetrà, no només donar a conèixer parts de l’Anella Verda, sinó esdevenir també coneixedors del perímetre periurbà o de transició, creant un perímetre cultural nou al voltant de la ciutat.

L’emplaçament de la primera edició de la mostra Microscopies es va fer al Parc del Secà, un indret amb una privilegiada ubicació geogràfica, amb magnífiques vistes, amb Montserrat de fons. Durant els recorreguts, el públic va gaudir del paisatge de l’entorn des d’una situació elevada, tenir vistes de les instal·lacions del Parc Ambiental de Bufalvent, i caminar entre conreus de secà, barraques de vinya, canals de pedra per recollir les aigües, tines d’aigua, o veure restes geològiques.

Aquesta segona edició hem triat un punt emblemàtic de l’Anella Verda, un entorn rural d’alt valor paisatgístic, camí de Rajadell i amb vistes magnífiques sobre una bona part del pla de Bages i les muntanyes de Montserrat, amb singulars elements arquitectònics, construccions modernistes propietat de l’antiga burgesia industrial, entre les quals s’hi compta la recuperada Torre Lluvià, una joia del patrimoni cultural de Manresa, obra de l’arquitecte manresà Ignasi Oms i Pons.

Els artistes participants creen durant una setmana obres in situ amb materials naturals.
Les obres són visitables fins que la mateixa natura, amb el pas del temps, les esborri. A més de les obres efímeres, any rere any, edició rere edició, anem construint un itinerari alternatiu, amb escultures permanents que assenyalen l’Anella Verda cultural i artística, connectant les obres en les successives edicions.

A la primera edició, l’artista Tom Carr va deixar la seva escultura “Vertex” en un punt alt del Part del Secà. Aquest any, l’escultora Àngels Freixanet ens presenta a prop de la Torre Lluvià la seva obra “Somnis Arrelats”, escultura de tres peces de ferro reciclat i tractat d’uns 6 metres d’alçada.
El recorregut circular comença i acaba en el primer element modernista, la Torre Lluvià.

ALEIX ANTILLACH I MIREIA ZANTOP

“UNA AGULLA EN UN PALLER”

MONTSE NADAL

“LA PORTA”

XAVIER SIS

”EL FRUIR DE LA TERRA”

ESTEVE DALMAU

“FLUXOS”

NIL NEBOT i CARLOTA de CARVAJAL

“SPIRAL SOCIETY”

  1. MARC SELLARÈS

“MEMORIA II”

DERIVA MUSSOL

“LES HORES BLAVES”

 

L’ESCULTURA convidada aquesta segona edició és de l’autora

ÀNGELS FREIXANET “SOMNIS ARRELATS”

 

Catàleg Microscopies 21