Itinerància

Exposició del Taller de gravat de l’Escola d’Art de Manresa

Del 18 de març al 13 de maig del 2018

L’exposició “Itinerància” ha estat pensada i realitzada per les i els alumnes del taller de gravat de l’Escola d’Art de Manresa seduïts/des per la temàtica i història de les “dones que anaven pel món” les trementinaires . Va ser exposada per primer vegada a la sala del Museu de les Trementinaires de Tuixent i aquest mes de març serà la segona vegada que aquest col·lectiu presentarà el seu treball, dins de programa Gènere i Territori del Centre d’Art Contemporani i Sostenibilitat El Forn de la Calç.

Treballs de: Eva Cardona, Olga Pich, Marta García, M. Teresa Soler, Anna Fernández, Núria Len, Xavier Valls, Yolanda Esteve, Teresa Rotchés, Mercè Serra, Pavle Djukic i Alèxia Lleonart.

Les visites són conterades trucant al 646601580 o enviant un mail a info@cacis.cat

 

 

Les trementinaires

Les trementinaires van ser dones que van crear un model nou d’economia familiar a partir de la seva realitat immediata en un moment de crisi econòmica.

Elaboraven remeis des del coneixement ancestral que tenien de les plantes trasmés oralment a través de generacions de dones.

Transportaven les seves plantes medicinals i d’olis amb propietats curatives que fabricaven a partir de la trementina per vendre’ls de casa a casa

Emprenien els seus viatges una o dues vegades a l’any, des de la vall de la Vansa i Tuixent, fins a les terres planes de l’interior i el litoral de Catalunya.

Una aprenenta jove, acompanyava normalment a una trementinaire més experimentada i acostumaven a parar-se a masies i pobles petits oferint els seus productes, el que els permetia una relació més directa i personal amb la gent.

La última trementinaire, Sofia Montané, d’Ossera, va fer el 1982 el seu últim viatge amb 74 anys, i va morir el 1996.

 

No Comments

Post A Comment