Fe o Resistència / Debat

Fe o Resistència

Taula Rodona de debat  · Divendres 23 de novembre · 18h Museu Comarcal de Manresa

Què ha dut a diferents artistes i creadors a generar projectes relacionats a territoris allunyats de Barcelona i la seva àrea d’influència?

La fe o la resistència ?

A partir de l’exposició de 7 projectes de diferents parts de Catalunya obrim un debat per esbrinar com i per què es vol fer arribar propostes d’art contemporani a llocs poc  habituats.

Primer farem una presentació de 10 minuts per projecte, intentant respondre que ens ha dut a crear, promoure i  defensar  una aposta local d’art contemporani.  És fe o resistència?

Projectes i participants de la Taula

SOPHIE BLAIS / Can Serrat /El Bruc

Directora

 Va ser fundada el 1989 com un espai de treball i convivència artística i avui Can Serrat s’ha convertit en una residència oberta a artistes visuals de totes les disciplines. La seva situació, a tocar del poble del Bruc, als peus de la muntanya de Montserrat i en ple contacte amb la natura, fan d’aquesta residència un destí ideal per a estudiants d’art, músics, pintors, escriptors, escultors, etc. que busquen un lloc on desenvolupar les seves idees i projectes en un ambient comunitari, allunyats de les exigències habituals de la vida diària. Hem parlat amb Sophie Blais, artista i directora de Can Serrat per conèixer aquest projecte.

Amb la filosofia de deixar que flueixi la creació, obren un espai a la investigació artística, un espai per desenvolupar idees i projectes de manera individual i a la vegada en comunitat.

Des del 2015 Sophie Blais dirigeix la residència i compta amb un gran equip de persones; Georgina Teixidor (logística i manteniment), Daniel Moreno Roldán (coordinador artístic), Nihal Mumcu (comunicació i subvencions) i Sarah Goodchild Robb (administració i relació amb Estats Units).

http://canserrat.org/es/

ÀLVAR CALVET · ALEXANDRA GARCIA · NIKO VETOSKIN · VICKI BENITEZ /La Trastera /Segur de Calafell / Tarragona

Col·lectiu que gestiona el container La trastera

La Trastera neix de la necessitat de produir art més enllà del context acadèmic.  La Trastera som un col·lectiu d’artistes que gestionem una programació d’art contemporani sovint a l’espai container de Segur de Calafell. Sense filtres, sense comissari /amb plena llibertat d’assaig.

Ens sembla vital un espai que doni suport i doni cabuda a l’experimentació més enllà del propi resultat, que fomenti l’assaig i inevitablement també l’error.

Com a nou espai autogestionat perifèric actuem des d’una absoluta precarietat, sense altres recursos que els que cada un de nosaltres és capaç d’aportar, amb l’objectiu de ser capaços de crear un espai d’art contemporani en una població com Segur de Calafell. La Trastera és un garatge, lloc d’assaig per excel·lència, la gestionem evitant els filtres i els llargs processos de selecció dels espais on tradicionalment es mostren els treballs artístics.

La Trastera és un espai de producció i crítica artística basat en l’espontaneïtat i la immediatesa amb completa llibertat per a l’assaig i l’error -o l’experimentació- on prioritzem el procés per sobre del resultat final. Les accions i exposicions que desenvolupem, té una durada molt limitada, d’una hora fins a un dia.

www.latrastera.com

PEP ESPELT /Konvent /Berga

El Konvent és un antic convent de monges de finals del segle XIX reconvertit en un centre artístic pluridisciplinar. Entre les seves parets s’hi mostra allò que no es troba ni en museus ni galeries. És un espai per l’art, però a diferència d’altres, també és una manera de fer i entendre la cultura arrelada al palimpsest del lloc. La seva funció principal és la mediació cultural a través de la creació i difusió artística. Cerca naturalitat sense haver de renunciar a l’expressivitat conjuminant diferents sensibilitats, a la vegada que s’allunya de les formes institucionalitzades de l’exhibició de l’obra artística. A més, però no menys important, es treballa per dignificar l’entorn, un paisatge únic mutant, on el contingut i el continent tot sovint no encaixen. Així, les runes modernes de la industrialització han reeixit en un espai cultural i d’interpretació d’allò propi, en el nostre cas, de les colònies industrials del Llobregat. Amb la crisi industrial del tèxtil moltes fàbriques de la zona van tancar i molts d’aquells espais productius van quedar en desús, buits. Als inicis del projecte, remuntant-nos a l’any 1992, la idea motor ja perseguia treure Cal Rosal de la letargia social fent ressorgir de nou l’activitat d’aquests espais moribunds a través de la pràctica artística.

Fundador, comissari i director del projecte d’art multidisciplinar Konvent, situat a Cal Rosal (Berguedà), on ha transformat un convent abandonat en un centre d’art contemporani i per on han passat milers d’artistes, tant del panorama nacional com internacional. Konvent s’ha convertit en referent, no tan sols artístic, ideològic i expositiu, sinó també de recuperació i conservació del patrimoni i del territori. Sense cap tipus de subvenció i allunyats d’organitzadors i estaments públics, s’ha recuperat l’edifici del segle XIX i a la vegada s’ha convertit en espai de culte i peregrinació d’artistes i consumidors d’art.

http://konventzero.com/

JOAN FERRER /Santpedor Art i Creació EL SAC /La Nau /Santpedor / Bages

Associació artística multidisciplinària de Santpedor, per moure art, artistes, creadors i creadores de Santpedor, per interactuar amb el llenguatge i de forma social i plural.

SAC ( Santpedor Arti creació) es presenta al poble el setembre de 2010 amb un seguit d’actes; tallers, animació, música, lectura de poemes, exposició d ‘obres d’artistes locals…. La NAU és un espai polivalent, que acull diferents projectes  artístics i es comparteix amb altres entitats culturals.

http://sac-santpedor.blogspot.com.es

CLARA GARI /Nau Côclea / XarxaProd /Camallera / Girona

Directora del centre d’art Nau Côclea i presidenta de la Xarxa de centres de producció de Catalunya.Nau Côclea és un Centre de Creació Contemporània fundat per artistes el 1996.
Estem a Camallera, Alt Empordà, Girona.

Produïm i presentem exposicions, projectes d’art sonor i de performance. Fem formació per a creadors i divulgació artística. També tenim un programa internacional de residències i diverses beques de creació i recerca. El nostre programa principal és actualment el Grand Tour, un viatge anual a peu amb un centenar d’artistes de totes les disciplines, obert a tots els públics.

Nau Côclea és membre de la Xarxa de Centres de Creació i Producció de Catalunya Xarxaprod i de Resartis.   http://naucoclea.net/

El Grad Tour

He inventat la proposta Grand Tour; la gent està fent la resta.

No li dic caminar, perquè no és caminar i prou: viatjar a peu és molt més. Una sincronia del cos i de la ment, i una manera molt senzilla però molt intensa d’estar amb les coses i les persones d’aquest món. Sempre ho he fet i ara et convido a compartir-ho amb moltes persones.

http://www.naucoclea.com/

JORDI LAFON i MAITE PALOMO /ACVIC/ Vic

Associació Per A les Arts Contemporanies

Associació per a les Arts Contemporànies és una entitat sense ànim de lucre que té per finalitat l’impuls i la realització d’activitats dirigides al foment de les manifestacions artístiques i de pensament compromeses amb les idees i les estètiques contemporànies, així com la creació, recerca i estudis en aquest camp.

H col·labora amb entitats i associacions fomentant i possibilitant que en les seves activitats es tinguin en compte aquests àmbits de la cultura i del pensament.

Des de la seva creació, l’any 1991, ha dut a terme diferents projectes i en diferents àmbits. Organitza, juntament amb altres entitats patrocinadores, la QUAM (Quinzena d’Art de Montesquiu); edita, en col·laboració amb Eumo Editorial, la col·lecció Textos sobre les Arts Contemporànies; realitza i produeix exposicions i organitza conferències i debats sobre aspectes de l’art i el pensament contemporani.

Des de 2009 ha centrat la seva activitat principalment en la gestió d’ACVic Centre d’Arts Contemporànies, resultat de la seva cooperació amb l’Ajuntament de Vic i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

ACVic Centre d’Arts Contemporànies és un equipament cultural públic per a la promoció de la creació, la investigació, la producció i la difusió de propostes vinculades a les pràctiques artístiques contemporànies. És un centre compromès amb el seu entorn immediat que treballa amb el context nacional i internacional, per difondre la seva pròpia activitat, per acollir i interactuar amb experiències, artistes i actors culturals externs, en una lògica de coparticipació en l’esdevenir global de les pràctiques artístiques contemporànies.

ACVic Centre d’Arts Contemporànies es posiciona amb una línia d’acció centrada en la relació entre l’activitat educativa, el territori i la interacció social. L’art creuat amb l’educació faciliten espais de producció que s’obren a l’experimentació. S’entén la pràctica artística com una pràctica que incideix, interactua i transforma l’espai social. Des d’aquest plantejament es persegueix generar una àmbit de confluència entre la producció artística i l’acció educativa, de manera que el fet educatiu esdevé una activitat emprenedora que incorpora elements de recerca, dinamitza aspectes de producció, incentiva la participació i necessita desplegar mecanismes de visibilitat i comunicació.

http://haac.cat/          www.acvic.org

ROSER ODUBER/ Calders / Moianès

Directora de CACiS / presidenta de la TAV-CC

El Centre d’Art Contemporani i Sostenibilitat (CACiS) El Forn de la Calç és una iniciativa privada sense ànim de lucre fundada a l’any 2008, que rep el suport de l’Ajuntament de Calders i la Generalitat de Catalunya. Cacis és un espai dedicat a l’experimentació, investigació i difusió de les pràctiques artístic culturals amb la voluntat d’estimular la discussió, crítica i reflexió necessària per cercar una nova visió de la realitat, fomentant la sostenibilitat com estratègia de reforma.

Actualment CACiS forma part de les fàbriques de producció i difusió de nous pensaments contemporanis de Catalunya aportant activitats, programes i exposicions al panorama cultural del Territori. Presenta cada any una Convocatòria Internacional de projectes amb residència que permet realitzar els projectes seleccionats al mateix centre gràcies les beques atorgades.

CACIS El Forn de la Calçes troba al municipi de Calders, a 5 Km del nucli del poble, a la comarca natural del Moianès i del Bages, és un Centre d’Art Contemporani gestionat per l’Associació cultural d’Amics de CACiS.

El Centre rep el nom del conjunt d’edificacions que el forment, sent un valor destacat del projecte global de CACiS.

http://www.elforndelacalc.cat/

 

Dinàmica del Debat

Finalitzada la presentació de 10 minuts per projecte i desprès d’unes breus paraules del director dels  Serveis Territorials

comença el debat obert a tothom

Desequilibri territorial. Realitat o ficció?

Lluís Cerarols director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a la Catalunya Central.

Neus Purtí Cirera Moderadora: periodista cultural, escriptora i poeta. Actualment al capdavant del departament de premsa del MACBA, i col·laboradora al digital  de cultura NÚVOL.

Aquesta activitat es celebra amb motiu dels 10 anys del Centre d’Art Contemporani  I Sostenibilitat , CACiS El Forn de la Calç.

Organitza CACiS El Forn de la Calç

Amb aquest motiu al mateix Museu Comarcal hi trobareu la mostra

El Forn de la Calç de la indústria minera a la indústria cultural

Exposició oberta del 19 d’octubre fins el 25 de novembre del 2018

Més informació a: http://museudemanresa.cat/mcm-cat

No Comments

Post A Comment