Dolors Puigdemont

Llum d'aigua

Data
Categoria
JARDINS DE LLUM, Jardins de LLum 22
Tags
Dolors Puigdemont

Llum d’aigua. Anònima

La més pura de les llums, la més transparent de les aigües, qui no es dissoldria en elles per esdevenir símbol d’inici i de puresa.

La llum dels tubs de neó ens captiva, l’impacte creix amb el moviment i, si tot plegat, com una lluna plena en una nit serena, es reflexa en un gran bassal, l’emoció creix més.

Plató associa l’icosaedre a l’element aigua. Un volum complex i regular roda en companyia de dos dobles tetraedres, essència del foc. Total tres figures, els dobles tetraedres, un de llum de neó i l’altre d’ombres projectades per unes barres de fusta daurades.

Els dobles tetraedres, en algunes cultures les anomenen Mer Ka Ba (cossos de llum i so) i simbolitzen l’aura humana. Per això n’he triat un de llum i un de matèria. Aquests roden sobre cercles de sal, símbol del principi sòlid, la terra, la cristal·lització i allò incombustible.

Cossos platònics de llum giren lentament sobre sal i aigua, creen un espai màgic. La representació dels 4 elements en la cultura occidental té una llarga tradició. Els filòsofs i matemàtics grecs van associar-los a les figures dels cossos platònics: l’icosàedre a l’aigua i el tetraedre al foc i a la llum.

La lenta rotació i el reflex dels cossos a l’aigua, així com la llum i les ombres que es projecten a l’espai expositiu, canvia l’estat anímic de l’espectador. Aquest és el propòsit de tot plegat.

L’estructura de les dues obres de neó, es manté gràcies a la rigidesa dels tubs fluorescents i les barres d’alumini que aguanten els transformadors i ordenen el cablejat elèctric. Son peces fràgils.