Deriva Botànica

DERIVA BOTÀNICA

Elena Sisto i Marco Ranieri

           

Acciò col·lectiva a l’entorn del Centre d’Art Contemporani i Sostenibilitat (CACiS) i dins del projecte ;

Terra, Teca, Traca diàlegs entre art, ciència i món rural per a la Sobirania Alimentària imposat per :

– Departament de Geografia de la UdG

– Càtedra d’Agroecologia i Sistemes Alimentaris de la UVIC

– Grup TURBA de la UOC

– Revista Sobirania Alimentària

– Centre Art i Natura (CAN) de Farrera

Amb la col·laboració de:

– Ajuntament de Barcelona

Centre d’Art i Sostenibilitat El Forn de la Calç. Calders (Moianès)

Addend. La Morera de Montsant (Priorat)

– Lo Pati – Centre d’Art de les Terres de l’Ebre. Amposta (Montsià)

Centre Quim Soler, la literatura i el vi. El Molar (Priorat)

Centre de Creació Contemporània Nau Côclea. Camallera (Alt Empordà)

Can Serrat Centre d’Art El Bruc (Anoia)

I també diverses entitats i organitzacions dels sectors cultural, agrícola i ramader o que

col·laboren en temes relacionats amb el món rural.

Una proposta en xarxa per Barcelona

 CACiS participa conjuntament amb altres sis espais de creació  a la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021

 

El 2021, Barcelona ha estat designada per les ciutats signants del “Milan Urban Food

Policy Pact” per acollir la cimera internacional del pacte de Milà i es convertirà en la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible. Aquesta és una oportunitat per mostrar el potencial cultural, agrícola, ecològic i diversificador mon rural català a través de l’alimentació, i nosaltres hem escollit la cultura com a portaveu.

Aquest projecte s’emmarca en els actes d’aquesta capitalitat i compta, entre altres, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, on convergirà tot el treball desenvolupat en els diferents espais al llarg de l’any. Més concretament, proposem una sèrie de residències artístiques en les quals artistes i científics socials interactuaran amb actors dels àmbits de la pagesia, la ramaderia o la pesca, amb l’objectiu de realitzar una exposició itinerant i unes jornades de debat per reflexionar, amb la ciutadania, sobre el present i el futur del món rural i les relacions amb el mon urbà, i els sistemes agroalimentaris davant dels canvis ambientals globals

Aquest treball s’iniciat amb la selecció de l’artista Marco Ranieri i el seu estudi al voltant de la biodiversitat . Coneixedor del territori ha treballat al centre en altres tres Projectes.

Cada centre participant acull l’estada d’un artista amb una durada mitjana d’un mes. Set Centres d’Art situats a diferents comarques de Catalunya proposen una residència a set artistes, per treballar en col·laboració amb persones de l’àmbit científic, pagès, ramader i alimentari del lloc.

A l’artista Marco Ranieri l’acompanya , la Fundació L’Era com a productor local, amb Elena Sisto i Xenia Torras i l’altre col·laboració científica ve de la mà de Rosa Binimelis de la  Càtedra d’Agroecologia i Sistemes Alimentaris de la UVIC i de la Xarxa de Soberania Alimentària de la Catalunya Central.

El primer resultat d’aquest treball conjunt amb Elena Sisto i Marco ranierio es pot veure aquest dissabte dia 5 a partir de les 17h en un recorregut / deriva botánica.

Marco Ranieri;

Llicenciat en Belles Arts per la Accademia di Belle Arti di Carrara

Màster Oficial en Producció Artística per la Universitat Politècnica de València

El seu treball se centra en una indagació artística interdisciplinar sobre i en la naturalesa, a partir de l’anàlisi de llocs, paisatges i ecosistemes específics.

Interessat fonamentalment per l’estudi dels conceptes de efímer, empelt, ampliació de mirada i micropaisaje, el seu objectiu és sondejar les condicions de possibilitat de l’art com a mitjà per a generar, restaurar o renovar un vincle empàtic entre persones i llocs, entre éssers sensibles i Natura .

Entre les seves exposicions més significatives, s’expliquen: Benifaió: paisatge i territori Centre Cultural Enric Valor, Benifaió (València), 2013, i A força de ser vent, Espai Expositiu Biblioteca Casa de la Reina, València, 2011.

També ha participat en diverses exposicions col·lectives com Altres mirades a l’Tancat de la Pipa, Junta Municipal de Russafa, València, 2012; El que quantes, compte, Galeria-Espai, València, 2009, i Scatti vaig donar (r) esistenza, exposició itinerant, 2008.

Ha participat en les Jornades d’Art i Medi Ambient organitzades per la Universitat de Granada en 2009, i en nombrosos seminaris, tallers i cursos monogràfics sobre Art i Natura, paisatge i territori, així com en projectes artístics en el medi rural quals Scarpia (El Carpio, Còrdova, 2009).

Actualment està realitzant el seu projecte final de màster, amb perspectiva de començar una tesi doctoral enfocada en la contribució de l’art a l’canvi cap a una cultura de la sostenibilitat i de la vida bona.

El mateix temps s’ocupa de l’organització d’un projecte de col·laboració amb la Granja Ecològica La Peira (Benifaió), i en la gestió d’una xarxa d’accions poètiques i intervencions artístiques mínimes en l’esfera pública (www.echando-raices.blogspot. com.es).

 

 

 

 

No Comments

Post A Comment