21 març Escola Vedruna de Sallent
Alumnes de tercer i quart de primària de l’Escola Vedruna de Sallent han fet un taller d’Art i Geologia
Centre d’Art Contemporani i Sostenibilitat (CACiS) El Forn de la calç
Activisme ambiental a traves de les arts
El Centre d’Art Contemporani i Sostenibilitat El Forn de la Calç (CACiS) és un espai dedicat a l’experimentació, investigació i difusió de les pràctiques artístic-culturals amb la voluntat d’estimular la discussió, crítica i reflexió necessària per cercar una nova visió de la realitat, fomentant la sostenibilitat com estratègia de reforma.
El centre estudia l’influencia i el potencial transformador de projectes de creació artística i vinculats a una noció ampliada de site specific i a processos de creació col·laboratius en diàleg amb les comunitats humanes i fins i tot amb els elements biòtics i abiòtics de l’ecosistema.
CACiS presenta un programa educatiu per garantir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat i promoure oportunitats d’aprenentatge permanent per a tothom. Protegir, restaurar i promoure l’ús sostenible dels ecosistemes terrestres, gestionar sosteniblement els boscos, lluitar contra la desertificació, aturar i invertir la degradació de les terres i aturar la pèrdua de biodiversitat. Dos dels principis bàsics dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible abans de l’any 2030.
«L’educació pot contribuir, i ha de fer-ho, a una nova visió del desenvolupament mundialsostenible.»
(UNESCO, 2015)
CACIS presenta un model d’accessibilitat a l’art contemporani amb un exercici d’experimentació on la pràctica artística genera un discurs crític al voltant de la realitat, i no des de la realitat artística, sinó des de la del públic mateix, des de d’una voluntat educativa, com un camí d’actuació.
“Colors terres i mapes geològics”
El nostre viatge ens transporta fins fa 42 milions d’anys quan aquest territori estava cobert per un mar càlid similar al Carib, que aquí quedava tancat formant un golf que s’obria en direcció a l’Atlàntic, cap a l’oest.
El cor de Catalunya és ple de formacions geològiques que ens remeten al seu passat més remot. I és que fa més de 36 milions d’anys, el que és ara la comarca del Bages estava submergida en un mar tropical similar al Carib, amb esculls de corall. La formació dels Pirineus va escanyar-lo fins que es va assecar completament i va desaparèixer. Formacions rocoses tan característiques com el massís de Montserrat i coves com les del Salnitre, a Collbató, i les del Toll, a Moià, són el testimoni d’aquest passat, com ho són també els dipòsits de sals que es coneixen i s’exploten des del neolític en indrets com Cardona.
Quan el mar es va començar a enretirar empès per l’aixecament dels Pirineus, ara fa més de 36 milions d’anys, es va produir una intensa evaporació que va provocar la precipitació de guixos primer (entre Artés i Calders) i tot seguit, a la zona més profunda (Súria i Cardona) les sals, com la sal comú (halita) i la potassa (silvita). Finalment el mar desaparegué per sempre més essent reemplaçat per llacs i rius, identificables en el paisatge per les coloracions vermelloses de les seves roques. Terres i colors dels mars Geològics
Amb els alumnes farem un recorregut cercant les terres i minerals propers als Forn de la calç. Veurem i agafarem els vermells tan característic de la formació Artés i que són deguts a la presència d’òxid de ferro, a mesura que ens anem apropant al centre de CACiS anirem veient més blancas calcàris de les roques carbonàtiques formades majoritàriament per carbonat de calci. Els tipus de calcàries que més abunden al Bages formen capes molt resistents a l’erosió i poden tenir un origen marí.
Els alumnes van visitar l’exposició de l’artista Roser Oduber /& Límits geológics
Taller i visita al Centre d’Art
Els alumnes durant tot un matí faran un taller cada grup i una visita guida amb recollida de minerals i terres.
Els artistes conmvidats són Roser Oduber i Nil Nebot Nil Nebo utilitza el potencial de l’art per a propiciar una reflexió sobre la importància de la qüestió ecològica.
Taller a partir del treball amb elements naturals (pedres i pigments), l’artista planteja una aproximació al paisatge i als rastres antròpics d’es d’un punt de vista radicalment actual.
No Comments