Data
Categoria
JARDINS DE LLUM

JARDINS DE LLUM 2024 Presentació

Deu anys fent llum

El festival “Jardins de Llum” celebra aquest 2024 el seu desè aniversari al centre històric de la ciutat, durant la Festa de la Llum de Manresa, organitzat per l’Ajuntament de Manresa, amb el comissariat i la direcció artística de Roser Oduber Muntañola, directora del Centre d’Art Contemporani i Sostenibilitat (CACIS) i la col·laboració de diverses entitats que han estat fonamentals tant pel seu desenvolupament com per la seva integració en el teixit comunitari de Manresa, com són l’Associació de Veïns de Manresa, la Xarxa de Biblioteques Veïnals de Manresa, l’Institut Manresa Sis i l’Institut Fot i Quer, la Fundació AMPANS, el Cercle Artístic de Manresa, Fot Art Manresa, i tota la corrua d’artistes locals i internacionals, fins a dos-cents en aquests deu anys, que ens hi ha acompanyat i ens hi acompanyen.

El creixement del festival durant aquests deu anys s’ha fet palès per a tota la ciutadania. Des dels inicis de la proposta, que es desenvolupava durant unes hores vinculada a la festa de la Misteriosa Llum, al llarg d’aquests anys s’ha passat a l’extensió de la celebració durant tot un cap de setmana; un fet que gràcies a l’organització per part l’Ajuntament de Manresa i la col·laboració de les diverses entitats i institucions, ha permès fer de la llavor de “Jardins de Llum” un festival amb línia ascendent de públics i també en augment tant pel que fa a la qualitat com en la quantitat d’iniciatives que nodreixen la iniciativa. El creixement del festival, aquests deu anys fent llum a Manresa, són testimoni de la seva consolidació i del tot significatius: perquè “Jardins de Llum” també és un clar exemple dels valors que giren entorn de la creació artística com a proposta cultural, dinamitzadora i integradora.

La iniciativa artística del festival vivifica la ciutat i s’ofereix, tant als visitants locals com als forans, com un ventall obert d’exposició d’obres efímeres relacionades amb la llum i l’aigua que al vespre fan resplendir la ciutat. Per aquests deu anys de commemoració i consolidació del festival l’itinerari artístic d’enguany es nodreix de la descoberta dels carrers i places del nucli antic de Manresa amb sorprenents esquitxos de creació entorn de la llum i l’aigua. Unes creacions que trenquen idees preconcebudes sobre els mateixos espais, o sobre els conceptes entorn els quals es proposa la reflexió artística: l’aigua i la llum creen i recreen, i, és clar, renoven la nostra mirada.

La invitació oberta a la ciutadania contribueix a fer valdre la memòria i el futur amb creacions d’artistes que ens ho assenyalen. Durant tot el cap de setmana del 17 i 18 de febrer  “Jardins de Llum 2024” presenta una trentena d’intervencions efímeres, amb la voluntat de fer emergir els creadors locals de talent com són Marc Antoni Malagarriga o Txema Rico,  i també convidant a altres artistes de renom internacional com ara Kazue Taguchi, Alba G. Corral i Hara Alonso, David Oliva o Ester Fabregat. Enguany “Jardins de Llum 2024” programa un concert de 17 veus de dona una actuació musical i per a tots els públics del cor “Veus Lliures” amb direcció musical de Celeste Alias, que se celebrarà el dissabte 17 de febrer, a les 19:30 h  a la Plaça Major.

Les diferents disciplines i els recursos tecnològics amb què treballen els artistes fan de “Jardins de Llum” un flux creatiu i continu entorn de la llum i l’aigua, entorn del patrimoni i la cultura, que convida a gaudir de la ciutat. “Jardins de Llum” és una refrescant i estimulant proposta d’instal·lacions activades durant tot el cap de setmana perquè el passeig pels entorns històrics de Manresa incorpori la creació contemporània a l’espai públic. La trentena de propostes repartides pel barri històric, la Seu, L’Anònima, l’Hospital de Sant Andreu, la sala de la Plana de l’Om i la del Cercle Artístic s’activen per fer de la proposta cultural un lloc de trobada i de celebració d’aquests deu anys compartits.

“Jardins de Llum” forma part del projecte “Transefímers” de la xarxa d’activitats culturals Transversal. Per aquest motiu, “Jardins de Llum” se suma a una relació d’iniciatives on també figuren els festivals “Lluèrnia” d’Olot, “A Cel Obert” de Tortosa i “Art & Gavarres” del Consorci de Les Gavarres.

 

Participants 

 1. LA PORTA DEL TEMPS / AOAPIX / Plaça Sant Domènec
 2. COS MINERAL: Aigua, soc roca sedimentària. / JOANA SARDÀ JUST / Espai 1522
 3. A BOQUETA DE NIT / HELENA RIPOLL I EMMA FLORES / Plana de l’Om
 4. L’ARBRE FONT DE VIDA / CERCLE ARTISTIC DE MANRESA / Plaça Gispert
 5. BURBUILAK / ELEMENTAL_LAB / Carrer Les Barreres
 6. AIXECANT EL MUR DE LA GUERRA, OBRINT ESCLETXES PER LA PAU / ALUMNES DE L’IES FONT I QUER / inici del Carrer Sant Miquel
 7. TANQUEM L’AIXETA / FACUNDO BEIN I ABRIL SPOSITO / Arc d’en Botí
 8. CERCLES / Assoc. de VEÏNS DE MANRESA / reixa de la Casa Amigant
 9. CIRIS / GERARD MAS / Capella de Sant Ignasi Malalt
 10. CIRCLED / CALIDOS / Plaça Major
 11. LLUM D’ONADA 2024 / KAZUE TAGUCHI / Carrer del Balç, sala lateral
 12. FINESTRES / Estudi KRAFT i XARXA DE BIBLIOTEQUES VEÏNALS DE MANRESA / Carrer del Balç
 13. LA CRIDA DEL BOSC / LÍDIA CAMPRUBÍ ALCOCEBA / Carrer del Balç, entrada del pou
 14. PÓDIA / ESTER FABREGAT MOLNÉ / Sala Gòtica de la Seu
 15. GALL, GALLINA O POLLET / LOLA SOLANILLA RUIZ / Jardins de La Seu
 16. EPITAFI DE LES MALES HERBES/ MARC ANTONI MALAGARRIGA PICAS / Escales de La Seu
 17. VITRALLS D’AIGUA / PERIKO RASPA I OSIRIS / Torre de Sobrerroca

 L’ANÒNIMA

 1. CERCLES Assoc. de VEÏNS DE MANRESA / reixES de la façana de l’Anònima
 2. J.LL.M/ NEI ALBERTÍ / Pati de L’Anònima
 3. DONES D’AIGUA / CLARA PAYAS + ROSA ALONSO + ANNA CAYUELA + EVA CARDONA + CARME MARGARIT / Pati de L’Anònima
 4. QUADRES D’UNA EXPOSICIÓ /TXEMA RICO / Pati de L’Anònima
 5. NENÚFARS DE LLUM/ L’ART DE VIURE- Fundació AMPANS / Pati de L’Anònima
 6. WATT / DAVID OLIVA / Nau de L’Anònima
 7. TU, JO, FOTONS I ELECTRONS / PAULA VICENTE PUIGGRÓS / Sala de L’Anònima
 8. WORK IN PROGRESS / XAVI MUÑOZ / Soterrani de L’Anònima
 9. AQUELLA NIT VAIG VEURE UN FANTASMA / MAR REVERTER ROSADO / Soterrani de L’Anònima
 10. 27. LIGHTING FIELDS / ALUMNES 4t ESO INSTITUT MANRESA SIS/ Soterrani de L’Anònima

 HOSPITAL DE SANT ANDREU

 1. Multiprojecció d’imatges / ENRIC RODÓ / Hospital de Sant Andreu

ACTUACIONS

VEUS LLIURES Plaça Major, Dissabte 17 de febrer, a les 19:30 h

PIANO VELLAT Plaça Europa, Dissabte 17 de febrer, a les 21 h A càrrec d’ALBA G. CORRAL + HARA ALONSO

PROGRAMA DIGITAL