Les efímeres és l’ordre d’insectes alats més antics que existeixen en l’actualitat.

Les fases juvenils són aquàtiques. Els adults són fràgils i delicats, amb ales membranoses que no poden plegar-se sobre l’abdomen (es mantenen en posició vertical) i dos o tres “cues” (cèrcols) en l’extremitat de l’abdomen.

La seva vida a la fase adulta és molt curta (hores o dies), d’on deriva el nom del grup (en grec ephemeros = que viu un dia).

EFÍMERA

Mostra d’art efímer

Els antecedents

 

Sota el nom “Encontres d’Art i Natura” CACiS va iniciar al 2009 un cicle de trobades entre diferents agents de la cultura i la ciència per tal de trobar nous plantejaments, recursos i manifestacions on el Planeta Terra i la seva situació desigual i crítica fos el principal objecte d’estudi.

 

Des del 2011 CACiS ha organitzat a la Roureda de les Tàpies l’Encontre d’Art i

Natura, la mostra d’art Efímer de la Catalunya central.

 

Aquest programa va ser l’embrió de l’actual Mostra d’art efímer “Efímera” en la que cada any entre finals del mes de setembre i principis d’octubre, i com acció contínua, es fa encontre en un indret natural on diferents artistes realitzen una obra efímera, una instal·lació individual o col·lectiva.

Efímera

 

Es busca, amb aquestes accions de curta durada, traslladar al públic la importància de la temporalitat, i ressaltar que en la natura hi ha moltes expressions artístiques fortuïtes i efímeres que no es poden exposar en un museu, intervencions d’artistes de diferents disciplines, “es vol reivindicar l’art efímer davant allò permanent”.

 

Per participar en aquestes trobades

d’art i natura s’obre una convocatòria el mes de juny / juliol, on totes aquelles persones que vulguin participar en aquest esdeveniment puguin enviar les seves dades a l’organització, qui els facilitarà les bases de participació.

 

A partir d’aquest any 2017 s’obre nou format i ubicació.

Durant un dia obrim un espai de reflexió i relació amb la natura, on l’art és el llenguatge comú d’expresió.

CONVOCATÒRIA 2019

(oberta)

El Centre d’Art Contemporani i Sostenibilitat (CACiS) El Forn de la Calç presenta quarta edició de la mostra d’art efímer en el medi natural.

 

DIA I HORA: Dissabte 5 D’Octubre de 2019, de 10.00 a 14.00h.

TEMA: Territoris físics. Territoris simbòlics

PROPOSTA: Un itinerari d’experimentació artística i comunitària, cercant una altra mirada, pensament, d’interpretar el nostre entorn. El recorregut de la mostra s’inicia al bosc de Torrecabota, intervenint diferents barraques de vinya amb un itinerari ple d’accions en diferents punts fins arribar al CACiS El Forn de la Calç.  Amb aquest itinerari CACiS vincula la història personal i la col·lectiva.

 

BASES DE PARTICIPACIÓ: Tots aquells interessats en participar poden enviar in mail a info@cacis.cat amb informació de la seva obra. Us contestarem de com accedir i dels espais on podeu fer les vostres intervencions, accions o performances.

El muntatge és el dia dissabte 5 d’octubre abans de les 11:00 h. Els participants poden dinar a CACiS.

Arxiu de PROJECTES

Col·lecció CACiS / Efímera 2017 / Residència 2011

Efímera 2017